Jan 26, 2009

Baju Batik Rasmi Baharu SMAP Labu: Fakta menarik yang boleh dikongsi!


Untuk menyumbang dalam tabung Pembinaan Surau Baru SMAP Labu, sila klik pautan di bawah. Maklumat lanjut: 
Pada tahun 2009 ini, pelajar SMAP Labu menerima corak baju batik yang baharu. Rajah 1) Bagi ahli MPP yang terdiri daripada LKP dan BDK menerima baju yang sudah siap manakala bagi pelajar biasa, mereka diberi pilihan untuk membeli kain. Tidak ketinggalan PRS yang kini menjadi sebahagian MPP turut menerima baju batik baharu yang berwarna ungu.

Jika diperhatikan, baju batik ini tiada perbezaan atau ciri-ciri yang istimewa namun pada pengamatan saya saya telah menemui dua ciri yang menarik pada pakaian ini.
1. Terdapat tulisan SMAP Labu dalam Tulisan Jawi
Mungkin sayalah orang yang pertama menyedari kewujudan tulisan ini. Tulisan ini wujud pada imej "Daun Hijau yang Paling Besar" (Rajah 2). Saya mula menyedari kewujudan ini ketika berada dalam keretapi untuk pulang ke Pulau Pinang.

2. Terdapat perbezaan pada sulaman latar belakang baju.
Perkara ini sudah mungkin disedari pelbagai pihak namun ada juga yang masih belum tahu. Jika anda memerhatikan corak sulaman yang ada, terdapat 4 corak yang dapat dikenalpasti iaitu
1) Garisan Cakar-Cakar
2) Susunan Batu Bata
3) Bintik Bintik Kecil
4) Susunan Batu Kecil (Saya Punya!)
Harap perkara ini dapat disebarkan kepada seluruh pelajar SMAP Labu serta memberitahu mereka tentang kewujudan laman ini supaya mereka boleh merujuk.

Jan 24, 2009

Original File Splitter: Jangan cemas jika storan penuh!

Perisian ini merupakan perisian yang sangat ringkas. Namun fungsinya sangat besar. Saya bawakan satu situasi. Anda mahu memindahkan fail bersaiz 16 MB tetapi storan anda hanya berbaki 10 MB. Jadi anda berlu membahagikan fail tersebut kepada dya bahagian untuk membolehkan anda memindahkannya. Jadi anda perlu memindahkan fail tersebut dua kali. Selepas proses pemindahan, anda boleh menggabungkan semula fail tersebut. Inilah fungsi Original File Splitter.
1. Muaturun Free CD Ripper 3.1
2. Anda tidak perlu "Install" file tersebut kerana perisian ini mudah alih, hanya perlu disimpan dalam storan anda. Sebelum itu, "Extract" fail yang anda download tadi.
3. Sekarang saya akan menerangkan tentang cara penggunaannya. Cara untuk memisahkan fail ialah dengan mengklik Split File>Choose File. Pilih fail yang berkenaan (Rajah 1)

4. Fail tersebut akan terpisah kepada format "hkc" dan "hkm".
5. Pindahkan fail tersebut
6. Penggabungan fail tadi boleh dilakukan dengan klik pada Join File>Choose File. Pilih fail berkenaan yang berformat "hkm". (Rajah 2)

7. Klik butang "Start Splitting and Joining" dan penggabungan selesai.
Seperti biasa, Selamat Mencuba dan Semoga Berjaya Insya ALLAH.


Maklumat Ringkas

Nama: Original File Splitter 1.1
Laman Web Pengeluar: -
Lesen: Percuma

Kebaikan: Mudah digunakan, tidak perlu pemasangan (install) dan ringkas.
Keburukan: -

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails